pondelok 21. marca 2016

Škola vo vinohrade



Ľudia mnohokrát z neznalosti, keď kúpia alebo dostanú starý vinohrad,  vyrúbu ho a nasadia mladý. Nevedia, že čím starší zdravý vinohrad, tým ma lepší koreňový systém a  vie zvládať výkyvy a zmeny teplôt a iných vplyvov. Ani 50-60ročný  vinič nemusí byť starým a na vyhodenie.
Vinič by mal vydržať 23-30 rokov. 


Vinohrad po zime v pôvodnom stave
pozostatok viniča z minulého roka
Dobre si premysli čo odstrihneš, vypíliš

Našim cieľom by malo byť, aby sa vytvorilo čo najviac rodivých letorastov a nie nerodivých..
 Neraz sa stáva, že na viniči je množstvo krásnych listov, ale ani jedno hrozno.


úprava viniča
udržanie viniča  pod vedením


na tento konár už nožnice nestačia

Ak sa vylamujú prebytočné púčiky počas roka, poto sa nemusí vinič zbytočne strihať a rezať.   
Výhoda je , že vinič si rany zahojí sám.
ponechať pre prípad
Čapík musí byť vždy pod ťažňom. Ak nie je, tak ani nemusí byť. Nechávame ho ako náhradu, keby sa niečo stalo s ťažňami.

hrozno bude na dvojročnom dreve

Nesmieme zabudnúť na to, že vinič bude mať počas leta veľký nárast a na fotosyntézu potrebuje priame osvetlenie. Preto je dôležité skracovať ťažne tak, aby sa zbytočne neprekrývali a vzájomne si netienili.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára