Ľudia
mnohokrát z neznalosti, keď kúpia alebo dostanú starý vinohrad,
vyrúbu ho a nasadia mladý. Nevedia, že čím starší zdravý vinohrad, tým ma
lepší koreňový systém a vie zvládať výkyvy a zmeny teplôt a iných
vplyvov. Ani 50-60ročný vinič nemusí byť starým a na vyhodenie.
Vinič by mal vydržať 23-30 rokov.
 |
Vinohrad po zime v pôvodnom stave |
 |
pozostatok viniča z minulého roka |
 |
Dobre si premysli čo odstrihneš, vypíliš |
Našim cieľom by malo byť, aby sa vytvorilo čo najviac rodivých letorastov a nie nerodivých..
Neraz sa stáva, že na viniči je množstvo krásnych listov, ale ani jedno hrozno.
 |
úprava viniča |
 |
udržanie viniča pod vedením |
 |
na tento konár už nožnice nestačia |
Ak sa vylamujú prebytočné púčiky počas roka, poto sa nemusí vinič zbytočne strihať a rezať.
Výhoda je , že vinič si rany zahojí sám.
 |
ponechať pre prípad |
Čapík musí byť vždy pod ťažňom. Ak nie je, tak ani nemusí byť. Nechávame ho ako náhradu, keby sa niečo stalo s ťažňami.
 |
hrozno bude na dvojročnom dreve |
Nesmieme zabudnúť na to, že vinič bude mať počas leta veľký nárast a na fotosyntézu potrebuje priame osvetlenie. Preto je dôležité skracovať ťažne tak, aby sa zbytočne neprekrývali a vzájomne si netienili.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára